Nadnárodní obchodníci s kakaovými boby skupují úrodu od místních producentů a staví mimo hru malé lokální prodejce. Pěstitelům bobů jsou totiž ochotni nabídnout vyšší ceny.
Místní exportéři kakaových bobů z Pobřeží slonoviny se obávají o svou existenci. Nejsou totiž schopni konkurovat nadnárodním společnostem, které pěstitelům nabízí vyšší výkupní ceny a tím ze hry prakticky vyšachují právě lokální obchodníky a vývozce.
Západní výrobci čokolád jako Lindt, Hershey nebo Ferrero jsou ochotni připlatit za kakaové boby, které mají certifikaci fair trade. Jenže ty čokoládovnám dodávají vesměs zmínění nadnárodní obchodní společnosti jako Cargill, Olam či Barry Callebaut. Domácí vývozci z Pobřeží slonoviny jim tak nejsou schopni konkurovat a nacházejí se prakticky před krachem.
Na jedné straně je pozitivní, že pěstitelé kakaových bobů z Pobřeží slonoviny dostanou za svou produkci lépe zaplaceno, na straně druhé je vzniklá situace poměrně riziková především z hlediska budoucnosti. Pokud se pěstitelé dostanou do pozice, kdy budou závislí na prodeji nadnárodním obchodníkům, stávají se velmi zranitelnými. Podle odhadu Rady pro kávu a kakao Pobřeží slonoviny tak už odvětví přišlo o necelých 500 milionů dolarů v důsledku krachu mnoha lokálních obchodníků s kakaovými boby.